Baja

Baja a magyarországi Duna szakasz egyik legjellegzetesebb vízi városa. A Duna és a Sugovica holtág partján épült a hangulatos kisváros, melynek életében meghatározó szerepet játszik a víz. A közeli Gemenc, az Alsó-Duna ártér ligeterdőkkel borított területei, védett növény- és állatvilága révén hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik.

Baja jelentős közlekedési csomópont, Duna-hídja, valamint folyami kikötője miatt. Fontos közúti, vasúti átkelőhely, déli kapcsolat a Dunántúl és az Alföld között. Felső-Bácska központja, Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa. Baja az egyik legnapfényesebb magyar város, a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2050 órát.

Az Alsó-Duna völgy legjelentősebb idegenforgalmi központjaként sok hazai és külföldi turistát vonz. A városkörnyéki folyóvizek homokos és zátonyos partjai fürdésre, kirándulásra alkalmas területeket kínálnak, de hódolhatnak szenvedélyüknek itt a vízi sportok szerelmesei is. A környék természeti látványosságai között kiemelt helyen a Duna, a Sugovica és a Gemenci erdő páratlanul szép és buja vízparti tájai szerepelnek. Bajáról kellemes kirándulások tehetők, sétahajóval, erdei kisvonattal, kerékpárral vagy csónakkal is a környékre.

A várost körülölelő természeti környezet és épített értékek adják Baja különleges atmoszféráját. Éghajlata, a víz közelsége, építészete, valamint az emberek közvetlensége miatt mediterrán hangulatot áraszt ez a bácskai kisváros. Kiállítások, múzeumok, képtárak látnivalói mutatják be a város történelmét, kulturális értékei, a helyiek életét.

Baja a mintegy negyvenezer lakosával évszázadok óta a magyar, német, bunyevác, horvát, szerb nemzetiségek közös, békés otthona. Ezt a sokszínűséget őrzik a helyi épületek, hagyományok, a családnevek és a gasztronómia is. A nemzetiségek színes folklórja, a zene, a tánc és a népi iparművészet értékei folyamatosan megtekinthetők a városi rendezvényeken.

Vízi városként a halászatnak, a halkereskedésnek, a hálókötésnek, a bográcskészítésnek érvszázadok hagyománya van Baján. Ugyanígy a halételek elkészítésében is régi tradíciókat követnek a bajaiak. Ebből a városból a híres-nevezetes bajai halászlé megízlelése nélkül nem szabad elmenni. Ez része a város varázsának, hiszen ma is a hajdani halászlegények receptje szerint készül, tésztával. A város főterén, a hozzá csatlakozó utcákban minden év júliusának második szombatján rendezik meg a híres halfőző fesztivált.

A bajai emberek nagyon szeretik városukat, környezetüket, mert tudják páratlan e hangulat, mely a várost övezi. E különleges légkört a vizek és erdők közelsége, a város építészeti értékei, a soknemzetiségű kultúra keveredése, az egyedi gasztronómia, valamint az emberek Baja iránti szeretete egyaránt táplálja.

Baja sokszínű város és szívesen fogad minden érdeklődőt. Üdvözli a lehetőségeit hasznosító üzletembereket, valamint ellenállhatatlan hangulatával és programjaival kikapcsolódásra csábítja a látogatókat.

Toggle

Header styles

Layouts

Reset default